Ogólnopolski „Program dla szkół”
W ramach Ogólnopolskiego „Programu dla szkół” uczniowie klas I-V Szkoły Podstawowej nr 4 w Turku w I półroczu roku szkolnego 2018/2019 zrealizowali następujące działania.
Klasy I:
- rozpoznawały warzywa i owoce na podstawie zapachów, smaków i kształtów
- przygotowywały kanapki z uwzględnieniem warzyw i owoców oraz sałatki owocowo – warzywne,
- przygotowały jesienny koszyk rozmaitości (sałatka owocowa),
- rysowały warzywa i owoce na podstawie wysłuchanego opisu,
- układały rymowanki o warzywach i owocach,
- przygotowały warzywny teatrzyk kukiełkowy,
- wysłuchały prelekcji na temat higieny spożywania warzyw i owoców, sposobów ich przetwarzania i przechowywania,
- utrwalały nazwy warzyw i owoców poprzez zabawy ruchowe,
- wykonały prace plastyczne na temat zdrowego odżywiania się (wystawa prac uczniów)
- wykonały ilustrowany jesienny jadłospis ph. „W kuchni miło i smakowicie”.
Klasy II:
- wykonały kolorowe sałatki owocowo – warzywne z dodatkiem przetworów mlecznych,
- przygotowywały kanapki – warsztaty kulinarne pod nazwą „Wiem co jem”,
- malowały prace plastyczne o owocach i warzywach, którymi udekorowano korytarze szkolne,
- dekorowały choinki świąteczne naturalnymi ozdobami (jabłka, orzechy, szyszki, plastry pomarańczy).
Klasy III:
- wybrały się na wycieczkę do gospodarstwa ekologicznego „Ziarno” w Grzybowie gdzie poznały technologię wypieku chleba, sposoby wyrobu sera i miodu. Podczas wycieczki spożywały ekologiczne posiłki oraz samodzielnie pracowały przy wyrobie masła i wypieku chleba. Dzieci pomagały zbierać buraki cukrowe, karmiły i doiły kozy oraz wyrabiały świece.
- wykonały dowolną techniką plakaty zachęcające do zdrowego stylu życia.
Klasy IV i V:
wzięły udział w szkolnym konkursie na najciekawszy plakat ph. „Jestem zdrów jak ryba bo jem owoce i warzywa” – I miejsce zajęła 4e i 5c, II miejsce – klasa 4c i 4d.