Ogólnopolski „Program dla szkół”
W ramach realizacji Ogólnopolskiego „Programu dla szkół” w I semestrze roku szkolnego 2019/20 uczniowie Szkoły Podstawowej nr 4 w Turku wraz z wychowawcami przeprowadzili następujące działania prozdrowotne: klasy I-III uczestniczyły w warsztatach kulinarnych i przygotowały szaszłyki owocowo-warzywne, sałatki, surówki, soki, koktajle i jogurty. Ponadto uczniowie klasy IIIb wzięli udział w spotkaniu z koordynatorem regionalnym oraz z panią dietetyk, w ramach którego samodzielnie wykonali kanapki z artykułów ekologicznych. Klasa IIIa uczestniczyła w wycieczce do Zagrody Młynarskiej w Uniejowie, gdzie brała udział w warsztatach pieczenia chleba na zakwasie. Ponadto klasy trzecie przygotowały plakaty nt. znaczenia warzyw i owoców w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. W działania prozdrowotne dotyczące w/w programu włączyły się również klasy IV i V. Klasy IV przygotowały książkę kucharską, zawierającą przepisy na zdrowe sałatki i surówki, natomiast klasy V wykonały plakaty zachęcające do regularnego spożywania owoców i warzyw. Wszystkie prace zostały wyeksponowane na holu szkolnym i w świetlicy.