Uczniowie klasy 5b w PWSZ w Koninie
2 grudnia uczniowie klasy 5b wraz z opiekunami (Emilia Szymaniak-Majda, Zbigniew Pawlak) gościli w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Koninie. Celem wyjazdu było wzięcie udziału w warsztatach z języka niemieckiego przygotowanych przez Katedrę Filologii PWSZ w ramach projektu realizowanego przez uczelnię – Akademia Młodego Studenta. Spotkanie wypełniły zadania, konkursy i śpiewanie w języku niemieckim, ale też szatkowanie warzyw, a w końcu pałaszowanie własnoręcznie przygotowanej sałatki makaronowej.
Tematyka zajęć, które pod okiem dr Joanny Chojnackiej-Gärtner, prorektor ds. rozwoju i promocji, poprowadzili „starsi” studenci III roku germanistyki, była związana z kuchnią oraz kulinariami. Wyposażeni w deski i noże „młodsi” studenci kroili składniki sałatki makaronowej, czyli Nudelsalat. Wcześniej głośno powtarzali ich nazwy oraz nazwy przypraw. Określali też kolor: ‒ rote Paprika, grüne Gurke, gelber Käse, weisses Salz, schwarzer Pfeffer. Dla utrwalenia słownictwa śpiewali przy akompaniamencie gitary piosenkę o przygotowywanej potrawie. Między kolejnymi wykonaniami przeboju tej akademii studentki germanistyki sprawnie przeprowadzały konkursy wykorzystujące starszą i nowo nabytą wiedzę językową.
Na zakończenie uczestnicy Kochakademie z czystym sumieniem po dobrze wykonanej pracy, i oczywiście z czystymi rękoma, mogli spróbować swojej sałatki. ‒ Taka zrobiona przez siebie jest najlepsza ‒ zapewniali zadowoleni.
‒ Przez jeden dzień byliście studentami PWSZ w Koninie i bardzo się z tego cieszymy ‒ żegnała uczestników niemieckiego wydania dr Joanna Chojnacka-Gärtner. Zwycięzcom wręczyła nagrody, a wszystkim uczestnikom ‒ certyfikaty oraz czekoladowe mikołaje.